Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

VLADA REPUBLIKE SRBIJEVLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Ana Brnabić
MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE
Ministar, Branko Ružić
MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar 
Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije su se za pomoć obratile zaposlene porodilje u Apoteci Pančevo koje nisu primile naknadu zarade već 15 meseci. Na ovaj način bez osnovnih sredstava za život ostale su četiri porodice sa jedanaestoro maloletne dece.
Predstavnik lokalne samouprave i direktor ustanove prebacuju odgovornost, iako im je inspekcija rada naložila da postupe po zakonu. Prema informacijama koje smo dobili, direktor se pravda da zbog softverskih problema (nemogućnosti korišćenja istog) ne može da ispoštuje zakonsku proceduru koja bi omogućila isplatu naknada zarada porodiljama. Očigledno je da lokalni nosioci javnih ovlašćenja nisu u stanju da reše ovaj problem, s toga zahtevamo da se reši sa najvišeg državnog nivoa.
U javnosti su predstavljene državne mere za rešavanje katastrofalne demografske situacije. Pitamo se kakva poruka se šalje svim zaposlenima i mladim parovima koji žele da se ostvare kao roditelji, kada majke sa dvoje, troje i više dece ne primaju naknadu zarade 15 meseci zbog bahatosti ili nesposobnosti lokalnih moćnika?
Idealna je prilika da ispravite ogromnu nepravdu i po hitnom postupku naložite nadležnim da isplate prinadležnosti zaposlenima u skladu sa zakonom.
Napominjemo i da je lokalna samouprava stavila katanac na Apoteku Pančevo iako to po zakonu nije smela da uradi. Zatvorene su brojne državne apoteke mimo zakona, a ostavljene su samo po jedna prostorija za rad svakoj od njih i to pro forme.
Godinama unazad smo upozoravali da se moraju izjednačiti uslovi poslovanja državnih i privatnih apoteka za dobrobit pre svega građana, kao i društva u celini.
Deo građana u ruralnim sredinama je već ostao bez farmaceutske zdravstvene zaštite zbog ”gašenja” državnih apoteka, na šta smo godinama unazad ukazivali.
Sačuvajte državno apotekarstvo, imamo pravo na dostupnost lekova, imamo pravo da se lečimo!
Očekujemo da na ovom primeru pokažete pravu borbu protiv bele kuge i stanete u zaštitu oštećenih majki heroja, koje ničim nisu zaslužile ovakvo ponižavanje.
Predsednik
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 100

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com