Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

IMG 6f6f197708964a299f1340e420626697 V 17. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata, održana je 11. septembra 2019. godine u Kovačici. Pored članova organa Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, sednici je prisustvovao dr Zoran Savić, predsednik i Mihajlo Govedarica, sekretar Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, predsednici i članovi odbora sindikalnih organizacija ustanova zdravstva i socijalne zaštite, kao i sindikalni aktivisti iz Vojvodine – ukupno 84 učesnika.

 

Pre zvaničnog početka sednice dr Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora se zahvalila dugogodišnjoj saradnici iz stručne službe SSSV, gosp. Jadranki Jakšić, na dosadašnjem predanom sindikalnom radu. Ona je naglasila da je Jadranka Jakšić, kroz svoj radni vek, ostavila snažan trag u Sindikatu i da je bila ne samo pouzdan saradnik , već prvenstveno odan i veran prijatelj.

U uvodnom izlaganju dr Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora informisala je prisutne o aktivnostima Sindikata u periodu između dve sednice. Iznela je značajne informacije sastanka sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo doc.dr Zoranom Gojkovićem i sve aktivnosti koje ovaj sekretarijat preduzima, vezano za primenu Zakona zdravstvenoj zaštiti. Ona je istakla da se u Vojvodini trenutno radi podrobna analiza svih zdravstvenih ustanova i to sa demografskog, finansijskog, kadrovskog i aspekta vrste zdravstvenih usluga koje te ustanove pružaju, na osnovu kojih će se doneti procena rentabilnosti ustanove, značajna za novi Plan mreže zdravstvenih ustanova.

Takođe je istakla značaj sednice Socijalno – ekonomskog saveta Grada Novog Sada, koja je održana dana: 04.07.2019.godine, na kojoj je razmatran radnopravni i finansijski status zaposlenih u Apoteci Novi Sad i zahtevi našeg Sindikata da prioritet u izmirenju obaveza iz koncesione mase imaju neisplaćene zarade i druge naknade za sve zaposlene. Rezultat ove sednice je bio da su svim zaposlenima u ovoj ustanovi, u ugovorenom roku, isplaćene zaostale zarade.

Podsetila je prisutne i da su sve zdravstvene ustanove dobile dopis RFZO za isplatu novčanih davanja u skladu sa novim pravima propisanim Posebnim kolektivnim ugovorom, što poštuju i primenjuju sve filijale RFZO, izuzev Filijale za Južnobanatski okrug, Filijala Novi Sad.

U periodu od: 09.-15.juna.2019.godine, u Budvi su održani 24. „Susreti zdravlja“, i trenutno se radi na analizi i izradi izveštaja o ovim susretima.

U periodu između dve sednice POS-a, održane su i dve sednice ROS-a, na kojima je odlučeno da se Ministarstvu zdravlja podnese zahtev za povećanje zarada za sve zaposlene u zdravstvenoj delatnosti u jednakom procentu. Takođe je upućen i zahtev za povećanje cene rada u zdravstvenoj delatnosti. U narednom periodu očekuju nas pregovori u Ministarstvu zdravlja za zaključenje novog Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, pozdravio je prisutne i informisao ih da je u petak, 06.09.2019.godine, resornom ministarstvu prosleđena urgencija za povećanje plata. Po mišljenju Sindikata , povećanje zarade od 15% neće zadržati medicinske sestre i tehničare u Srbiji , jer je u pitanju suštinski problem zarada svih zaposlenih u zdravstvu. On je naglasio da je stav Sindikata da povećanje zarada treba da bude jednako za sve zaposlene, da procenat povećanja zarade ne sme biti manji od procenta povećanja minimalne zarade i da povećanje zarada mora biti jedinstveno povećanje, koje će se primenjivati i za zaposlene u socijalnoj zaštiti.
Nakon ovog izlaganja, predsednici okruga su podneli izveštaje o radu u proteklom periodu između dve sednice POS-a i o problemima sa kojima se suočavaju .
Seminar na temu popularizacije Sindikata i kako povećati broj članova u sindikalnim organizacijama, započeo je 12.09.2019.god., prezentacijom dr Dunje Civrić, predsednice POS-a, sa temom „ Razvoj sindikata i pridobijanje novih članova“ i prezentacijom Steve Malića, potpredsednika POS-a na temu: „Sindikalno organizovanje novih članova“. Ovim prezentacijama je ukazano na značaj i snagu pojedinca i koliko povezanost oko istog cilja može da obezbedi sigurno i jako udruženje.

Učesnicima seminara su se predstavili i sindikalni aktivisti koji su preneli svoja iskustva u sindikalnom radu kao i mere koje pojedini okruzi preduzimaju za pridobijanje i povećanje broja članova Sindikata .

Okruge su predstavili: Suzana Krivokuća ispred Zapadnobačkog okruga, Aleksandra Rankov, ispred Severnobanatskog okruga, Kristina Krunić ispred Južnobanatskog okruga, Đurđica Šljapić ispred Srednjebanatskog okruga, Ljubinko Ilić ispred Južnobačkog okruga , Saša Đapić ispred Severnobačkog okruga i Goran Lukić ispred Sremskog okruga.

Učesnici su ocenili da je seminar odlično osmišljen i vođen, da su teme životne, aktuelne i interesantne, a dobijene informacije praktične i primenjive u praksi. Rad kroz radionice je na vrlo plastičan način pokazao snagu i jačinu zajedništva i kakvu moć može da ima jedinstvena, brojna i složna organizacija.

Prvi put, a na sugestiju naših članova, u petak 13.09.2019.godine, održan je „Sportski dan“ , gde su se ekipe takmičile u kuglanju i badmintonu, čime je ova vrsta rekreacije doprinela da se naše druženje završi u vedrom raspoloženju koje ćemo pokušati zadržati do sledećeg susreta.

IMG 20190911 151556     IMG 2bfb3bd068b58368e41030984e220274 V      IMG 3dbeb06c384f09752e2db249037f630c V

IMG 4ad7883257ed39813d2d5b730e7ef57e V      IMG 169545e45a000689eafba22d99693c43 V    IMG f28f149b1af70940f9a94af69d4f8670 V

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

 

 

 

 

link zdravko

Zdravlje 107

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com