Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata,koja je održana dana: 30.oktobra 2019. u Novom Sadu, članovi Pokrajinskog odbora su upoznati sa aktivnostima Sindikata u periodu između dve sednice.
Istaknuto je da je 16.09.2019.god. u Beogradu,održan sastanak tročlane delegacije predstavnika Sindikata, sa ministrom zdravlja ass. dr Zlatiborom Lončarom na kome se razgovaralo o povećanju plata zaposlenih u zdravstvu. I pored svih napora i zahteva Sindikata da povećanje zarada u zdravstvu bude jednako za sve zaposlene,ovaj predlog nije prihvaćen. Kao što je već poznato, povećanje plata za medicinske sestre/tehničare svih profila i u delatnosti zdravstva i u delatnosti socijalne zaštite je 15%, za doktore medicine, stomatologije, farmaceute, farmaceute-biohemičare, zdravstvene saradnike i specijaliste svih profila u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je 10%, 8% za zaposlene nemedicinske radnike u delatnosti zdravstva, 9% za zaposlene u delatnosti socijalne zaštite i 11,1% za zaposlene koji imaju minimalnu zaradu.
U raspravi u kojoj su učestvovali članovi odbora, još jednom je istaknuto nezadovoljstvo zaposlenih niskim zaradama u zdravstvu, na koje predstojeće povećanje plata neće imati efekta. Navedeni su konkretni problemi sa kojima se suočavaju zdravstvene ustanove u svom radu kako zbog nedostatka stručnog kadra tako i zbog odlaska tehničkog i pomoćnog osoblja i kvalifikovanih radnika. U susedne zemlje odlazi sve veći broj zaposlenih u zdravstvu i to svih struktura, jer im se nude odlični uslovi koji se teško odbijaju. Migracije među zaposlenima su neminovne, ali u zemljama iz okruženja se ide na bolje i više, a iz Srbije se ide da se sačuva egzistencija. Tako nastala upražnjena radna mesta popunjavaju se prekvalifikovanim i nedovoljno stručnim radnicima, što se odražava na kvalitet zdravstvene usluge, navedeno je u raspravi.

Bez namere da se omalovaži predstojeće povećanje plata, članovi odbora su ukazali na opšte nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu, koje se gomila, ne samo zbog niskih plata, već i zbog samog omalovažavanja struke i nepoštovanje prava ugovorenih Kolektivnim ugovorom. Uočeno je da pojedini poslodavci ne primenjuju odredbe Kolektivnog ugovora, ( problem prekovremenih sati, solidarna pomoć za rođenje deteta ili vantelesnu oplodnju), što dovodi do revolta među zaposlenima i suštinskog pitanja o ulozi i jačini Sindikata da zaštiti i pomogne radniku u raskoraku između ugovorenog i primenjenog prava.
Sa ponosom je istaknuto da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja usvojilo Inicijativu Sindikata za izmenu i dopunu Pravilnika o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Izjednačenje staža osiguranja za radna mesta u hitnoj medicinskoj pomoći, biće razmatrano prilikom donošenja izmena i dopuna navedenog Pravilnika.
Članovi POS-a su obavešteni i da je započela jedna od najvažnijih aktivnosti Sindikata, a to je pregovaranje za novi Posebni kolektivni ugovor, jer je sadašnji zaključen sa periodom važenja od godinu dana.

Picture 038     Picture 029     Picture 021   

IMG 20191030 112616

 

 

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

 

 

 

 

link zdravko

Zdravlje 107

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com