Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Povodom još jednog ničim izazvanog brutalnog napada na zaposlene medicinske tehničare koji se dogodio u Službi hitne pomoći Doma zdravlјa u Kralјevu, napada koji je izvršio pripadnik odreda Žandarmerije, u civilu i van dužnosti, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti još jednom ukazuje na neophodnost izmene Krivičnog zakonika u smislu pooštravanja kaznene politike za ovakve vrste napada i uvođenje novog krivičnog dela NAPAD NA ZAPOSLENE U DELATNOSTI ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE, na način kako je to propisano u Krivičnom zakoniku za krivično delo napad na advokate.
Ovo krivično delo je uvedeno munjevitom brzinom i implementirano u zakon, a za predlog Sindikata predstavnici Ministarstva pravde se nisu udostojili ni da nam daju odgovor!!!


PITAMO SE PO ČEMU SU TO ADVOKATI VAŽNIJI OD LEKARA, MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARA, ZDRAVSTVENOG SARADNIKA, PRAVNIKA ILI BILO KOG DRUGOG ZAPOSLENOG U DELATNOSTI ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE, PA DA SE PREDLOG SINDIKATA NE UZME ČAK NI U RAZMATRANјE???


Napominjemo da smo godinama unazad upućivali inicijative nadležnim državnim organima u smislu da se izvrši izmena i dopuna KZ-a, kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite uživali zaštitu od svakodnevnih napada. Nažalost, do današnjeg dana nismo naišli na razumevanje i inicijativa nije prihvaćena.
Zaposleni se osećaju potpuno nezaštićeni od napada, koji su nažalost sve češći i podstaknuti i svakodnevnim blaćenjem profesije u pojedinim sredstvima javnog informisanja.
Predlog Sindikata je da se uvede novo krivično delo napad na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, na način da se omogući tužilaštvu da se za isto goni po službenoj dužnosti, što bi svakako delovalo na potencijalne učinioce krivičnih dela da dobro razmisle pre nego ih učine.


U konkretnom slučaju koji se dogodio u DZ Kralјevo, napominjemo da je učinilac verbalnim, a zatim i fizičkim napadom na dvojicu medicinskih tehničara koji su zadobili lakše povrede, počinio više mogućih krivičnih dela za koje se goni po privatnoj tužbi, pošto je nadležni tužilac utvrdio da nema elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.


Apelujemo još jednom POOŠTRITE KAZNENU POLITIKU!!!
KOLIKO JOŠ ŽIVOTA ZAPOSLENIH TREBA DA BUDE IZGUBLjENO ILI UGROŽENO KAKO BI KONAČNO NADLEŽNI DRŽAVNI ORGANI PRIHVATILI VIŠEDECENIJSKU INICIJATIVU SINDIKATA ZA IZMENU KZ???


ZBOG SVEGA NAVEDENOG, SINDIKAT OD OVOG ZAHTEVA NEĆE ODUSTATI.

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

 

 

 

 

link zdravko

Zdravlje 107

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com