Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Na sednici Pokrajinskog odbora, koja je održana elektronskim putem, dana 16.12.2020. preko zoom aplikacije, članovi Pokrajinskog odbora su se upoznali sa aktivnostima i radom Sindikata između dve sednice.
Predsednica POS-a, je obavestila prisutne da je usvojen predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu RS i da je njime predviđeno povećanje za sve zaposlene u zdravstvenoj delatnosti,zaposlene na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite. Osnovica za obračun plata uvećava se za 10% i tako utvrđena osnovica uvećaće se za 5% počev od plate za decembar 2020.godine.
Ona je naglasila da je Sindikat preduzeo sve korake da nadležnima skrene pažnju da će ovakvim načinom povećanja plata, jedna velika grupa, oko 5000 zaposlenih, uglavnom nezdravstvenih radnika, neće dobiti povećanje plate.
Stav Sindikata je da niko ne bude oštećen i da niko ne dobije manju platu.
Takođe je naglasila i da je Vlada RS donela preporuku , na zahtev Sindikata, da se zaposlenima koji su radno angažovani u toku trajanja epidemije, omogući da iskoriste godišnji odmor u izmenjenim rokovima od onih koje zakon nalaže.
Novčane nagrade zaposlenima koji rade sa pacijentima obolelim od Covid-19 i dalje će se isplaćivati prema instrukcijama nadležnog ministarstva.Ona je navela da je Sindikat insistirao da se te instrukcije preciziraju i da se uvedu jednoobrazni kriterijumi za nagrađivanje za sve zdravstvene ustanove.
Članovi Pokrajinskog odbora, su izneli informacije o epidemiološkoj situaciji u njihovim ustanovama, načinu rada, organizaciji i problemima sa kojima se zaposleni svakodnevno suočavaju.
Takođe su podneli izveštaj i o izbornim aktivnostima, zaključivši da uprkos otežanim uslovima rada, izbori se sprovode i uspešno okončavaju. U pojedinim slučajevima prilikom izbora su se pojavile određene situacije, koje nisu predviđene našim Statutom, a koje u narednom periodu treba regulisati .
Predsednica POSa je posebno istakla problem zaposlenih u Ustanovi zajedničkih poslova instituta u Sremskoj Kamenici, koji se već godinama ponavlja. Kada su u pitanju dobri primeri organizacije pratećih službi u zdravstvu , ova ustanova se uzima kao dobar primer organizacije , a kada treba da se zaposleni nagrade ili da im se priznaju prava utvrđena u PKU, postavlja se pitanje plana mreže zdravstvenih ustanova i njihove pripadnosti.
Naš Sindikat podneo je dopise nadležnim organima , još jednom ukazujući na problem zaposlenih u ovoj ustanovi, zahtevajući da se ovaj problem sagleda i reši na adekvatan način.
Ona je podsetila da je Sindikat podneo i incijativu Ministarstvu zdravlja i nadležnim komorama, koja sadrži predlog da se svim zdravstvenim radnicima dodeli 20 licencnih bodova za tekuću godinu, ali da se odgovor još uvek čeka.

  28 1     28 2     28 3

 

 

 

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 109

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com