Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

Na sednici Pokrajinskog odbora koja je održana 14. septembra 2016. u Novom Sadu, u fokusu rasprave bili su brojni nagomilani problemi: urušavanje materijalnog statusa i uslova rada, situacija u apotekarskim ustanovama, radno-pravni status zaposlenih koji rade na određeno vreme dve godine i duže, problemi u vezi sa skraćenim radnim vremenom i prekovremeni rad, isplata putnih troškova zaposlenih koji promene mesto prebivališta, odlazak stručnih kadrova u inostranstvo i dr.

Članovi Pokrajinskog odbora su ocenili da naglomilani problemi zahtevaju urgentna postupanja nadležnih institucija i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Državne apoteke su se suočile sa ozbiljnim finansijskim problemima sa perspektivom zatvaranja.Težak polozaj apoteka uslovljen je mnogobrojnim faktorima: neravnopravna i nelojalna tržišna utakmica sa apotekama iz privatnog sektora, neodrživa postojeća marža, nepostojanje plana mreže apoteka i zakonskog uređenja u sferi apotekarstva.
Državnim apotekama je potrebno veoma brzo, efikasno i sistemsko rešavanje problema, kako bi nastavile sa uspešnim radom i kako bi se očuvao radno-pravni status zaposlenih.

Ocenjeno je da je zaposlenima u apotekarskim ustanovama potrebna snažnija sindikalna podrška. Izražena je spremnost da se prava zaposlenih brane u kontaktu sa nadležnim institucijama, ali i svim sredstvima sindikalne borbe pa i izlaskom na ulice.

Velikom broju zaposlenih u zdravstvu na odredjeno vreme, koji su obavljali poslove dugi niz godina i stekli dragoceno radno iskustvo, prestao je ili će prestati radni odnos. Zbog propisa kojima se onemogućava zapošljavanje zdravstvene ustanove ostaju bez obučenog stručnog kadra, što će sigurno izazvati dodatne probleme u pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite. Pogoršavaju se uslovi rada zaposlenih na neodređeno vreme i opet trpe krajnji korisnici – naši pacijenti. Članovi Pokrajinskog odbora očekuju da Ministarstvo zdravlja RS sagleda ovaj problem i izmeni propise koji bi omogućili da se sa tim zaposlenima zaključe ugovori o radu na nedredjeno vreme.

Ocenjeno je da nedostatak potrebnog broja izvršioca onemogućava kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite. Zaposleni su primorani da rade prekovremeno čak i na radnim mestima sa posebnim uslovima i sa skraćenim radnim vremenom. Nažalost ne postoji efikasan način da za sve to dobiju i odgovarajućuju finansijsku naknadu. Uslovi rada i opterećenje zaposlenih, koje nema satisfakciju u zaradama, dovodi do ogromnog nezadovoljstva, kao i želje za odlaskom u inostranstvo.

Članovi Pokrajinskog odbora su zauzeli jedinstven stav da su zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predugo bili saradljivi i čutljivi, te da je njihovo razumevanje i strpljenje pri kraju.

IMG 0406     IMG 0418     IMG 0422

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 100

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com