Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Sednici Pokrajinskog odbora u proširenom sastavu, koja je održana 13. decembra 2017. u Novom Sadu prisustvovala je i dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.
Obraćajući se prisutnma dr Snežana Bojanić je istakla da će sindikati u budućnosti imati sve važniju ulogu, jer treba da se izbore za prava svakog člana. Zdravstvo je ranjiva profesija, a zdravstveni radnici stalno na očima javnosti.
Članovi Pokrajinskog odbora su upoznali predstavnicu Pokrajinskog sekretarijata sa konkretnim problemima u ustanovama.
Ukazano je na opterećenje zaposlenih, nedostatak izvršilaca, teške uslove rada. Posebno je apostrofirana neusklađenost propisa kojom se onemogućava da zaposleni na radnim mestima sa posebnim uslovima rada budu plaćeni za učinjen rad. Prekovremeni rad je neophodan da bi se obezbedila kontinuirana zdravstvena zaštita stanovništva, a propisi to ne dozvoljavaju.
Sve veći broj stručnih kadrova odlazi u inostranstvo, a opterećenost onih koji ostaju je velika.
Istaknut je i problem naknade realnih putnih troškova (zaposlenima koji iz opravdanih razloga ne dođu na posao, a dobijaju markicu za prevoz, od zarade se oduzima iznos za putne troškove; prilikom promene adrese prebivališta usled promene bračnog statusa neki poslodavci ne isplaćuju putne troškove...)
Ukazano je na nezakonito (bahato) ponašanje nekih direktora koje nas skupo košta. (Iznet je primer jednog doma zdravlja gde je umesto plaćanja troškova po sudskoj presudi za prevoz u visini od 18 miliona dinara, taj trošak narastao na 45 miliona dinara.....)
Još jedanput je konstatovana nemoć sistema da sačuva javno apotekarstvo.
U fokusu rasprave bila je Analiza novog zapošljavanja koja je u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, sačinjena na osnovu podataka iz sindikalnih organizacija o stvarnom broju zaposlenih u ustanovama tokom 2017. godine, u odnosu na broj utvrđen Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Iako podaci nisu kompletni, jer je aktivnost u toku, evidentno je da ima značajnih odstupanja realnog stanja od Odluke Vlade RS o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme..... da će u Vojvodini u 2017. godini biti oko 776 novozaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
Dr Dunja Civrić je istakla da je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodini uspostavio suštinski socijalni dijalog sa nadležnim pokrajinskim sekretrijatima i da je unapređena saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo. Blagovremenim reagovanjem i inicijativama Pokrajinskog odbora, rešeni su i prevaziđeni konkretni problemi u ustanovama zdravstva. Zajedničkim zalaganjem omogućeno je realizovanje prava zaposlenih.
Članovi Pokrajinskog odbora i dr Snežana Bojanić su bili jedinstveni u oceni da su ovakvi susreti izuzetno korisni jer je dvosmernost u komunikaciji neophodna radi zajedničkog delovanja u cilju poboljšanja uslova rada, smanjenja opterećenja zaposlenih i podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva.

pos9 13122017     pos9 13122017 2

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 101

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com