Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

RASTE NEZADOVOLJSTVO ČLANOVA POKRAJINSKOG ODBORA SITUACIJOM U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Na sednici Pokrajinskog odbora koja je održana 8. februara 2017. u Novom Sadu, ocenjeno je da protest članova našeg Sindikata organizovan u Novom Sadu, 10. decembra 2016.godine, nije doneo očekivane rezultate.
Argumentovani sindikalni zahtevi izneti na Protestu i upućeni nadležnim državnim organima za hitno rešavanje statusa apotekarskih ustanova, poštovanje prava zaposlenih i izmenu propisa kojim bi se obezbedila kvalitetnija zdravstvena i socijalna zaštita (unapređenje uslova rada, obezbeđenje dovoljnog broja medicinskih sestara, negovatelja, lekara, nemedicinskih radnika, obezbeđenje sredstava za plaćanje izvšenog rada rada zaposlenih) – ostali su bez značajnijih i vidljivih rezultata. Izostalo je ozbiljno i odlučno postupanje nadležnih institucija i efikasno i sistemsko rešavanje problema.
Dok se od nadležnih institucija dobijaju samo deklerativni odgovori na brojna otvorena pitanja budućnosti javnog apotekarstva, sve vise apotekarskih ustanova je bez lekova, zaposleni bez zarada i narušenih prava, a apoteke se ubrzano izdaju u zakup privatnicima.
Članovi Pokrajinskog odbora zahtevaju od nadležnih državnih organa jasan odgovor u kom pravcu se razvija model i rešenje za problem opstanka javnog apotekarstva i zaposlenih.

Situacija u zdravstvu i socijalnoj zaštiti se ubrzano pogoršava! Zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite su urušavaju zbog uslova rada . nedostatka potrebnog broja izvršioca, opterećenost zaposlenih usled prekovremenog rada. U toku je tiha reforma zdravstva!
Rastuće nezadovoljstvo zaposlenih uslovima rada i zaradama dovodi do sve brojnijeg odlaska stručnih kadrova u inostranstvo. Zbog značaja ovog pitanja, kao i zbog formiranja argumentovane osnove za razgovore sa predstavnicima nadležnih institucija u Sindikatu zaposlenih u zdravstva i socijalnoj zaštiti Vojvodine u toku je aktivnost na prikupljanju podataka iz ustanova o broju medicinskih sestara i tehničara i lekara, koji su raskinuli radni odnos zbog odlaska u inostranstvo u protekle dve godine.

Nezadovoljstvo članova Pokrajinskog odbora se polako kristališe u usmerenje prema inicijativi Republičkom odboru Sindikata za organizovanje protesta koji bi bio značajno masovniji, od protesta organizovanog 10.decembra 2106. godine Novom Sadu.

pos 8.feb.2017

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 101

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com