PRAVNO NASILJE NAD APOTEKAMA SE KONTINUIRANO SPROVODI

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene i celokupnu javnost da se nastavlja pravno nasilje nad apotekarskim ustanovama u državnoj svojini.
Ovoga puta predstavnici lokalne samouprave su se dosetili da isprazne poslovne prostorije apotekarskih jedinica Apoteke ”Šabac” od lica i stvari, kako bi se ”stvorili uslovi” za izdavanje u zakup ”dela” poslovnog prostora Apoteke “Šabac”, a sve na osnovu odredbe iz člana 164. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Odluke Skupštine grada Šapca, kao i Odluke Upravnog odbora Apoteke “Šabac”.
Prema Javnom oglasu koji je objavljen u sredstvima javnog informisanja poslovne prostorije Apoteke “Šabac” izdaju se u zakup pojedinačno, na period od 10 godina??? Zakupac odnosno ponuđač može podneti ponudu samo za jedan poslovni prostor ili za više.
Mišljenja smo da se na ovakav način ne mogu rešiti problemi apoteka.
Nadležnim državnim organima smo više puta ukazali da su pojedine apoteke u državnoj svojini već izdate u zakup vlasnicima privatnog kapitala na potpuno nezakonit način, grubim kršenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o javnoj svojini, Uredbe o Planu mreže zdravstvenih ustanova, kao i Zakona o radu, a sve na štetu kako zaposlenih, tako i imovine u javnoj svojini.
Uprkos navedenom, bezakonje i pokušaj izigravanja zakona se kontinuirano nastavljaju u pojedinim apotekama u državnoj svojini.
Problemi apoteka koje se nalaze u blokadi se moraju sistemski rešiti, a ne od slučaja do slučaja uz grubo kršenje pozitivnih propisa.
Prioritet rada resornih ministarstava mora biti rešavanje statusa apotekarskih ustanova.
Vreme teče, a dugovi se gomilaju.
Vremena za čekanje više nema.
Sindikat će nastaviti sa aktivnostima u cilju radno-pravne zaštite zaposlenih i ispunjavanja ranije postavljenih protestnih zahteva.
Insistiraćemo na što hitnijem donošenju Zakona o apotekarskoj delatnosti i stvaranju uslova za jednako poslovanje svih apoteka i što hitnijem održavanju novog sastanka Radne grupe za rešavanje statusa apoteka.