Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

FOTO KURIR 1000x640

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA
Ministar, Zoran Đorđević
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Ministar, Nebojša Stefanović
MINISTARSTVO PRAVDE REPUBLIKE SRBIJE
Ministar, Nela Kuburović 
ZAHTEV ZA IZMENU KRIVIČNOG ZAKONIKA I POSTAVLJANJE POJAČANOG OBEZBEĐENJAU USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Povodom tragičnog događaja ispred Centra za socijalni rad u Rakovici u kojem su smrtno stradale dve osobe, a teško povređena tri zaposlena, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Vam upućuje zahtev za izmenu Krivičnog zakonika i postavljanje pojačanog obezbeđenja u svim ustanovama socijalne zaštite.
Sindikat godinama unazad (prvi dopis je poslat 2006.godine) ukazuje nadležnim državnim organima da je neophodna hitna izmena Krivičnog zakonika u smislu da zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dobiju veću zaštitu, te da se pooštri kaznena politika prema učiniocima krivičnih dela koja se izvrše protiv zaposlenih u ovim delatnostima na njihovim radnim mestima.
Ministarstvu pravde Republike Srbije smo 2015. godine poslali konkretne predloge za izmene Krivičnog zakonika, ali do današnjeg dana na podnetu inicijativu nismo dobili čak ni odgovor.
Posledice svega su evidentne.
Zahtevamo da se u svakoj ustanovi socijalne zaštite uvede obezbeđenje, iz razloga što zbog prirode posla koje zaposleni obavljaju, svakodnevno dolazi do rizičnih situacija.
Koliko još tragičnih događaja treba da se dogodi pa da nadležni državni organi konačno uzmu u razmatranje decenijski zahtev Sindikata za adekvatno sankcionisanje učinioca krivičnih dela protiv zaposlenih u vršenju njihovih poslova?
Ni nakon učestalih napada i ubistava zaposlenih u delatnosti zdravstva ništa konkretno nije urađeno i pored apela Sindikata i upućenih inicijativa. Da li je potrebno da još neko izgubi život na radnom mestu, pa da nadležni državni organi preduzmu konkretne aktivnosti?
Bezbednost zaposlenih i korisnika usluga mora biti prioritet u radu resornih ministarstava.
Zbog svega navedenog, zahtevamo da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prihvati ovu inicijativu kao svoju i preduzme sve mere i radnje u okviru svojih nadležnosti kako bi se poboljšala bezbednost zaposlenih i korisnika naših usluga i konačno izmenio Krivični zakonik u cilju zaštite zaposlenih.

Predsednik
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 101

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com