Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Na sednici Pokrajinskog odbora, koja je održana , dana 08. novembra 2023. u Novom Sadu, članovi su upoznati sa aktivnostima i radom Sindikata između dve sednice.
Minutom ćutanja odata je pošta preminulom Momčilu Jakšiću iz Subotice, nekadašnjem članu POS-a i dugogodišnjem sindikalnom aktivisti.
U nastavku sednice,predsednica POS-a je izvestila prisutne da je Zapadnobački okrug imenovao Mirjanu Maričić iz Opšte bolnice Sombor, za novog člana POSa, te je verifikovan njen izbor.
Zatim je podsetila članove POS-a, da je ROS doneo odluku o održavanju protesta, koji je zakazan za 23.novembar 2023.godine, zbog toga što još uvek nije usvojen predlog Sindikata o izmeni Uredbe o koeficijentima za nemedicinski kadar i zdravstvene saradnike, od strane Vlade RS. Planirano je da se protest održi ispred zgrade Vlade RS, sa početkom u pet do dvanaest časova. Obzirom na značaj i važnost ovog protesta, pozvala je članove odbora da se organizuju i animiraju članstvo za što masovniji odziv.
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije učestvovao je u javnoj sednici SSSS, koja je održana 26. oktobra, ispred Narodne skupštine, gde su iskazali svoje nezadovoljstvo, malim zaradama i položajem zaposlenih u RS. Nažalost ova javna sednica nije bila medijski popraćena, iako su svi mediji dobili poziv i informaciju o održavanju iste.
Tom prilikom dr Z.Savić, kao jedan od govornika, najavio je da Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, organizuje protest 23. novembra, ukoliko Vlada RS do tada, ne prihvati zahtevez a izmenu Uredbe o koeficijentima, koje smo podneli i koji su dobili saglasnost resornog ministarstva. Uvek smo spremni za pregovore, te ukoliko u međuvremenu isti budu prihvaćeni, odluka o protestu će biti stavljena van snage, ali ovakav vid sindikalne borbe je jedini način da se skrene pažnja na probleme u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite. Osim izmene Uredbe o koeficijentima, tražimo povećanje plata, jedinstvene osnovice, povećanje broja izvršilaca u ustanovama socijalne zaštite, rešavanje problema instituta i zavoda za javno zdravlje, kao i apotekarskih ustanova.
Dalje je upoznala prisutne da su u oktobru počeli pregovori za novi kolektivni ugovor, da je formirana radna grupa za pregovaranje i da su u toj grupi predstavnici reprezentativnih sindikata u Republici Srbiji. U predlog novog kolektivnog ugovora, unete su sve primedbe koje su pristigle kao predlozi sindikalnih organizacija, unete su odredbe koje predviđaju prava specijalizanata, regulišu odvojen život, putne troškove kod promene adrese stanovanja, rad noću, godišnje odmore zaposlenima koji rade sa skraćenim radnim vremenom i brojne druge izmene.
O stanju u delatnosti socijalne zaštite prisutne je upoznao LJ. Ilić, koji je naveo da su i oni u pregovorima sa nadležnim ministarstvom oko izmene uredbe o koeficijentima i da su im prosledili svoje predloge. Ponovo je ukazao na mali broj izvršilaca u ovoj delatnosti, da negovatelji masovno odlaze zbog niskih primanja i da je sve teže organizovati rad u ovim ustanovama.
Dr Dunja Civrić je obavestila prisutne da je grupa nezdravstvenih radnika iz Južnobačkog okruga pokrenula inicijativu za održavanje sastanka sa predstavnicima organa Sindikata, da je skup održan 02.10.2023.godine i da je ukazano na nezadovoljstvo nemedicinskog kadra, naročito administrativnog kadra, zbog neravnopravnog položaja i nagrađivanja samo jednog profila zaposlenih.
U nastavku sednice predsednici okružnih odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, podneli su izveštaje o radu njihovih odbora u prethodnom periodu i istakli da postoji interesovanje članstva za protest, da su o najavljenom protestu obavestili svoje poslovodstvo, kako bi se rad u ustanovama mogao organizovati.
Izneto je mišljenje da članovi traže detaljnije i bolje informacije o zahtevima Sindikata, da listu zahteva treba proširiti zahtevom za isplatu toplog obroka i regresa. Zaposleni od Sindikata traže rešenje problema koji su uzrok nezadovoljstva i sa pravom očekuju pomoć i traže zaštitu. Naša je obaveza da adekvatno predstavimo potrebe zaposlenih i zastupamo sve naše članove.
Predsednica Pokrajinskog odbora je podnela izveštaj o održanom seminaru u Vrnjačkoj Banji, upoznala o predstojećim edukacijama Sekcije mladih, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i o edukaciji kroz projekat Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, sa temom: „ Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“, koju organizujemo u mesecu decembru.

IMG 6a5486306a1c3ad7413e9d51bdcae94b V     IMG 8fa9a7c224506348216612c3fe05cc42 V     IMG 84e0266097ca81f83c7aa356e0aed964 V

IMG 875a5aa1d065c7cc9653bda61acf5a60 V     IMG ad1dd14710aecbfe84e841cc4f8a0609 V

 

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com