Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

Beograd, 3.03.2016. godine

MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
REPUBLIČKI FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
v.d. direktora, dr Verica Lazić

PREDMET:ZAHTEV ZA ISPLATU JUBILARNIH NAGRADA ZAPOSLENIMA U SKLADU SA POSEBNIM KOLEKTIVNIM UGOVOROM

Poštovani,
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za poštovanje odredbi Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", br. 1/2015) u delu koji propisuje pravo zaposlenih na isplatu jubilarnih nagrada.
Članom 105. stav 6. propisano je da isplata dospeva u roku od 30 dana od dana kada je zaposleni stekao pravo na jubilarnu nagradu, u skladu sa prosekom zarade iz statističkih podataka iz decembra meseca prethodne godine.
Republički fond za zdravstveno osiguranje za ovu namenu je u čitavoj 2015. godini prebacivao manje novčanih sredstava zdravstvenim ustanovama od onih koja su propisana navedenim članom.
Dakle RFZO je neovlašćeno sam tumačio član 105. stav 6. PKU na štetu zaposlenih, na način da je zdravstvenim ustanovama, a time i zaposlenima isplaćivan prosek zarade isplaćen u novembru 2014. godine, dakle iznos od 60.982,00 dinara, a ne prosek zarade isplaćen u decembru 2014. godine koji iznosi 68.739,00 dinara. Na ovaj način zaposleni koji je u 2015.godini stekao pravo na isplatu jubilarne nagrade za 30 godina rada provedenih u radnom odnosu primio je 11.635,50 dinara manje nego što je predviđeno PKU. U 2016.godini poslodavac je u obavezi da isplati jubilarnu nagradu u skladu sa prosečnom zaradom isplaćenom u decembru 2015.godine koja iznosi 70.763 dinara, a RFZO prebacuje sredstva u daleko nižem iznosu od 60.913,00 dinara.
Podsećamo da je Komisija za praćenje primene i davanje autentičnih tumačenja PKU dala tumačenje broj 110-00-00155/2015-05 od 08.februara 2016. godine kojim se potvrđuje da se jubilarna nagrada zaposlenima za 10, 20, 30 i 35 godina rada provedenih u radnom odnosu isplaćuje u skladu sa prosekom zarade iz decembra meseca prethodne godine, nezavisno od toga kada se statistički podaci o zaradi objavljuju. Navedena komisija je isključivo nadležna za tumačenje PKU, a navedeno autentično tumačenje je svojom sadržinom vezano za normu koja je doneta i stupila na snagu, te se shodno tome ovo tumačenje primenjuje od dana stupanja na snagu PKU, o čemu je Komisija takođe zauzela stav.
Uprkos svemu navedenom, RFZO i dalje postupa suprotno odredbi PKU i navedenom tumačenju koje je njegov sastavni deo i prebacuje novčana sredstva zdravstvenim ustanovama u skladu sa prosekom zarade za novembar mesec predhodne godine.
U eventualnim sudskim postupcima za naplatu razlike nespornih potraživanja zaposlenih sve troškove bi snosio poslodavac, odnosno zdravstvena ustanova, a to dalje može urušiti zdravstveni sistem.
Očekujemo Vaše hitno postupanje shodno iskazanom opravdanom zahtevu Sindikata, kako bi se u najkraćem mogućem roku ispravila nepravda prema zaposlenima.
S poštovanjem,
Predsednik
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 101

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com