Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

Beograd, 26.08.2016. godine
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Aleksandar Vučić
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Dušan Vujović
MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA
Ministar, Aleksandar Vulin

PREDMET: ZAHTEV ZA UVEĆANJE PLATA SVIM ZAPOSLENIMA
U DELATNOSTI ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE

Poštovani,
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za uvećanje plata ZA 10% svim zaposlenima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite.
Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Službeni glasnik RS", br. 116/2014), osnovica za obračun i isplatu plata umanjena je za 10%.


Zaključkom Vlade Republike Srbije broj 121-13723/2015-1 od 25.decembra 2015.godine zaposlenima kod korisnika javnih sredstava uvećana je osnovica počev od plate za decembar 2015. godine i iznosi – neto 2.439,27 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za socijalno osiguranje. Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je više puta u sredstvima javnog informisanja izneo da je republički budžet na kraju avgusta 2016.godine u suficitu od 20 milijardi dinara, što je za 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od planiranog i najavio da će zaposlenima u javnom sektoru biti povećana plata. Ministar finansija Dušan Vujović je potvrdio navedeno i izneo podatak da je u julu 2016. godine realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a u avgustu do sada još 20 milijardi. 

Sa iznetog, smatramo da su se stekli uslovi za povećanje zarada zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u navedenom iznosu, jer svako povećanje plata ispod 7,8745% ne bi vratilo plate zaposlenima na nivo koji su imali pre umanjenja iz 2014.godine.
Podsećamo Vas na ogromno nezadovoljstvo zaposlenih neadekvatnim primanjima, obzirom na poslove koje obavljaju, a koji nose ogromnu odgovornost. Napominjemo, da povećanje minimalne zarade mora pratiti povećanje plata svim zaposlenima, iz razloga što će se u suprotnom pojedini poslovi administrativih radnika shodno još uvek važećoj Uredbi o koeficijentima... izjednačiti sa minimalnom zaradom.
U tom slučaju smanjiće se i odnos između najniže i najviše plate u zdravstvu koji trenutno iznosi 1:3,4!?
Očekujemo hitno postupanje Vlade Republike Srbije i podršku resornih ministarstava, shodno iskazanom opravdanom zahtevu Sindikata.
S poštovanjem,
Predsednik
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 100

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com