Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

Beograd, 16.12.2016. godine
MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar

PREDMET:ZAHTEV ZA ODRŽAVANJE SASTANKA RADI REŠAVANJA STATUSA APOTEKA

Poštovani,
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Farmaceutska komora Srbije zajednički iniciraju sastanak sa Vama radi rešavanja statusa apoteka u Republici Srbiji. Stanje u apotekama usled nelojalne konkurencije, nepotpunog pravnog okvira apotekarske delatnosti, otvaranja privatnih apoteka bez ikakvog plana i reda je sve gore.
Otpočelo se uz saglasnost lokalnih samouprava i sa iznajmljivanjem prostorija u kojem se nalaze apoteke bez ikakvog valjanog pravnog osnova pozivajući se na član 164. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Stavom 1. navedenog člana propisano je da radi racionalnog korišćenja kapaciteta u zdravstvenoj delatnosti i stvaranja uslova za potpuniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana, zdravstvene ustanove sa sredstvima u državnoj svojini, koje su osnovane za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava građana u oblasti zdravstvene zaštite, ukoliko raspolažu slobodnim kapacitetom (prostor i oprema), mogu izdavati u zakup ove kapacitete, u skladu sa zakonom.
Dakle samo ukoliko raspolažu slobodnim kapacitetom u vidu prostora i opreme, deo prostora i opreme apoteke mogu biti date u zakup, a ne na način kako to čine pojedine lokalne samouprave, koje idu čak i dalje, pa čak i zaposlene zajedno sa prostorom potpuno nezakonito”iznajmljuju”vlasnicima privatnog kapitala. Čak i apoteke koje se nalaze u sastavu pojedinih Domova zdravlja su na ovaj način ustupljene privatnicima.
Zahtevamo da se zaustavi bezakonje i hitno preduzmu mere za otklanjanje navedenih nepravilnosti.
Ukazujemo Vam i na činjenicu da pojedine ustanove isplaćuju zaposlenima minimalne zarade, a pojedine nisu isplatile iste i po više meseci.
Ukoliko se hitno ne pristupi ozbiljno i odlučno u rešavanju ovog problema, urušiće se apoteke u državnom vlasništvu, a građani Republike Srbije će ostati bez Ustavom garantovanog prava da svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja, iz razloga što vlasnici privatnog kapitala pretežno otvaraju apoteke u mestima u kojima mogu da ostvare profit, a ne zbog opšteg interesa –zdravstvene zaštite stanovništva.
Osnivači apoteka umesto da pomognu i da olakšaju poslovanje istih i omoguće stanovništvu da uživaju farmaceutsku zdravstvenu zaštitu, u nedostatku rešenja, čine suprotno i svojim nezakonitim postupanjem urušavaju čitav sistem.
Zbog svega navedenog tražimo hitan sastanak sa Vama radi iznalaženja adekvatnog rešenja.
S poštovanjem,

Predsednik Sindikata
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

 

 

link zdravko

zdravlje 100

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com